BASINDA BİZ

Yatak yan sanayicileri vitrine çıktı


Yatak yan sanayicileri vitrine çıktı

Dünyada 40 milyar dolarlık bir hacme sahip olan yatak üretim sektörünün tedarikçisi firmalar tarafından kurulan IBIA ve BİFAŞ tarafından düzenlenen IBIA EXPO Yatak Yan Sanayi ve Teknolojileri Fuarı’na Bursa’dan 17 firma katılarak ürünlerini sergiledi. 

 

Yatak ve yan sanayi üreticilerini bir araya getiren IBIA EXPO Fuarı’nda Bursalı firmalar; son teknolojiye uygun, inovatif makinelerden, recycle ile çevreci kumaşlara ve yay sistemlerine kadar yatak üretiminde kullanılan birçok farklı bileşeni IBIA Expo’da görücüye çıkardı.

Yatak kompanentleri alanında farklı üretimler gerçekleştiren Bursa firmaları, yatak endüstrisi alanlarındaki iddiasıyla da fuarın ilgi odağı oldu. Firmaların yurt içi ve yurt dışı pazarlarının son durumları hakkında bilgiler veren sektör temsilcileri, Ekohaber’e konuştu.

 

TİM Başkanı

Mustafa GÜLTEPE

İhracatta hedef ilk beş

Fuarın açılışında konuşan Mustafa Gültepe, alt sektörleriyle birlikte dünyada 40 milyar dolarlık hacmi olan yatak sektörünün her geçen gün daha da büyüdüğünü belirterek, Türkiye’nin bu alanda marka ülkeler arasında öne çıktığını söyledi. Gültepe, “Türkiye’yi orta vadede dünyanın ilk 10 ihracatçı ülkesi arasında sokmayı hedefliyoruz. 254,2 milyar dolar olan 2022 yılı ihracatımızı, dış alımların düşmesiyle, resesyon, kur üzerindeki baskılar gibi nedenlerle rekabetçiliğimiz zorlaşmasına rağmen 2023 sonunda 255 milyar doların üzerinde bir rakama çıkartarak rekora ulaştıracağız, yılı yeni rekorla kapatacağız.

Yatak ihracatında 7’nci, üretimde 14’üncü sırada yer alıyoruz. Ülkemizde yıllık 8 milyona yakın yatak üretiyoruz. Bu çok ciddi bir rakam olmakla birlikte daha fazlasını yapabiliriz. Biz küresel pastadan aldığımız payı daha da artırarak, yatak ihracatında ilk 5 ülke arasına girmeyi hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı. Yatak ve yan sanayinin dinamik bir sektör olduğunu aktaran Gültepe, bu anlamda ürünlerin küresel piyasalarda rekabet edebilmesi için inovasyondan yararlanılması gerektiğini söyledi. Gültepe, “Mevcut beklentileri karşılamanın ötesinde, inovatif ürünlerle tüketicilere yeni alternatifler sunabilmeliyiz” dedi.

 

İTHİB YKB

Ahmet ÖKSÜZ

“IBIA, küresel fuarlar takviminde yerini alacaktır”

 

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhra­catçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz de yatak yan sanayinin kumaş, yatak fer­muarı ve kılıfı ile yorgan gibi bir­çok ev tekstili ve diğer tekstil ürünlerini içeren geniş bir sektör olduğunu ifade etti. Öksüz, “Biz de tekstil sektörü olarak, Türkiye ekonomisinin ancak üretimle, ihra­catla, yatırımla kalkınacağını biliyoruz. Bu çerçevede daha güçlü bir Türkiye ekonomisi için el birliği ile çalışmaya devam ediyo­ruz. Tam entegrasyona sahip olan sektörümüz bu tür fuarlarla ken­dini daha da geliştirecek, küresel fuarlar takviminde yerini alacak­tır. Hedefimiz ihracatla kalkınan Türkiye ekonomisi için durmaksı­zın çalışmak. Türkiye markasını küresel ölçekte tanıtmak ortak ga­yemiz” dedi.

 

IBIA YKB

Osman GÜLER

İstanbul yatak üreticilerinin ticaret merkezi olacak

IBIA Yönetim Kurulu Başkanı Osman Güler de yatak yan sanayi olarak, 25 bin kişilik istihdam ve 3 milyar dolar üretim kapasiteleri ile yaklaşık 150 ülkeye, 2 milyar doların üzerinde ihracat yaptıklarını dile getirdi. Güler, “IBIA Expo 2023 Fuarı 20 bin metrekarelik bir alanda yaklaşık 200 yerli ve yabancı katılımcısı ile Amerika’dan Hindistan’a, Orta Doğu’dan Avrupa’ya kadar geniş bir kitleden, 100’den fazla ülkeden 35 bin civarında sektörel profesyonelini ağırladı. Fuarda katılımcılar yeni teknolojik ürünlerini sergileyerek, ürünlerini daha iyi tanıtma fırsatı buldular. Bu inanç ve azimli çalışmala-rımızla inovatif ve teknolojik ürünlerin yanı sıra jeopolitik konumu, vize ve seyahat kolaylıkları ile İstanbul’u yatak üreticilerinin ticaret merkezi yapmaya kararlıyız” ifadelerini kullandı.

İTO YKÜ

Giyasettin EYYÜPKOCA

Üretimde avantajlıyız

 

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yö­netim Kurulu Üyesi Giyasettin Eyyüpkoca da yatak üretim en­düstrisini temsil eden üretici ve te­darikçi firmalar ile bir arada ol­duklarını, birlikte daha da güçlenmek için yan yana bulun­duklarını aktardı. Eyyüpkoca, “Bundan 40 yıl önce Türkiye bir ta­rım ülkesiydi, bugünse yurt dışına sattığımız malların yüzde 94’ü sa­nayi ürünlerinden oluşuyor. Ürün çeşitliliğine baktığımızda Avrupa 7’ncisiyiz. Bugün de küresel üreti­min, finansın ve iktisadi gelişme dinamiklerinin tam ortasındayız. Üretimde en avantajlı tedarik merkezlerinden biriyiz” değerlen­dirmesinde bulundu