BASINDA BİZ

Türkiye Yatak Yan Sanayi Sektörü IBIA İle Büyüyor


Türkiye Yatak Yan Sanayi Sektörü IBIA İle Büyüyor

Yatak üreticilerine daha iyi ve geniş kapsamlı hizmet vermek amacıyla sektörün 22 büyük ve nitelikli üreticisinin bir araya gelmesiyle Şubat 2021'de kurulan IBIA hızla büyümesine devam ediyor. Geçtiğimiz yıl 20 binden fazla profesyonel yatak üreticisini buluşturarak, yeni teknoloji ve komponentlerin sergilendiği Avrasya'nın en büyük ve dünyanın ikinci büyük fuarı olan lBIA Expo’yu düzenleyen dernek, büyü fuarı daha geniş kapsamlı gerçekleştirmeye hazırlanıyor.  

Ülkemizde 3 milyar dolarlık üretim hacmi ve 25 bin kişilik istihdam ile yaklaşık 150 ülkeye hitap eden yatak yan sanayi sektörü Uluslararası Yatak Endüstrisi Derneği (IBIA) çatısı altında bir araya geldi. Elektroteks Yönetim Kurulu Başkanı Osman Güler önderliğinde sektörün 22 büyük ve nitelikli üreticisinin bir araya gelmesiyle Şubat 2021'de kurulan IBIA, kuruluşundan kısa bir süre geçmesine rağmen Türkiye genelinde 126 üyeye ulaştı.  

Makineden kumaşa, süngerden yaya, keçeden ambalaja, iplik ve kimyevi maddelere kadar 10 farklı alt dalda üretim yapan firmaları tek çatı altında toplayan IBIA'nın üyeleri yıllık 2 milyar doların üzerindeki ihracat hacimleriyle ülke ekonomisine de önemli katma değer sağlıyor.  

Geçtiğimiz yıl yatak komponentleri ve teknolojileri konusunda Türkiye'de ilk olmasının yanı sıra uluslararası düzeyde de Avrasya'nın en büyük, dünyanın ise ikinci büyük fuarı olan IBIA EXPO 2022'yi düzenleyen sektör, 2023 yılında daha büyük ve geniş kapsamlı bir fuar düzenlemeye hazırlanıyor.  

IBIA'nın yatak üretim sektörüne hitap eden makine, kumaş, yay, sünger, keçe, tela, elyaf, kimya, aksesuar, kılıf ve ev tekstili ürünleri gibi tüm komponent üretici ve tedarikçilerinden oluşan bir dernek olduğunu belirten IBIA Yönetim Kurulu Başkanı Osman Güler, dernek sayesinde yatak üreticilerine eksiksiz tedarik zinciri oluşturmayı amaçladıklarım dile getirdi.  

 

IBIA Expo 2022'ye Büyük İlgi

İhracat ve üretim potansiyeliyle önemli fırsatlar barındıran sektörlerinin gerçekleştirdiği ilk fuarla hedeflerine bir adım daha yaklaştıklarım kaydeden Güler,  

"IBIA Expo 2022'yi Birleşik Fuar Yapım A.Ş. (BİFAŞ) organizatörlüğünde IBIA, Uluslararası Fuar Yapımcıları Derneği (UFYD) ve KOSGEB destekleriyle 6-9 Ekim 2022 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenledik. Fuarımızın açılışına Sanayi ve Teknoloji Bakam Mustafa Varank da teşrif ederek bizleri onurlandırdı. Hem firmaların hem de ziyaretçilerin fuarımıza gösterdiği ilgiden çok memnun kaldık" dedi.  

Güler, IBIA Expo 2022'ye 300'ün üzerinde markasıyla yerli ve yabancı 150'den fazla firmanın katıldığını, fuarı 91 ülke, 320 şehirden 5 bin 750'ye yakın uluslararası alıcılar olmak üzere toplam 22 bin 467 profesyonelin ziyaret ettiği bilgisini verdi.  

 

"Ekonominin Gizli Kahramanlarıyız"  

Yatak yan sanayi sektörünün cirosal büyüklüğünün 3 milyar dolar, ihracatının 2 milyar dolar civarında olduğunu ve sektörlerinde 25 bin kişiyi istihdam ettiklerini dile getiren Başkan Güler, "Bu veriler ışığında yatak sektörüne tedarik sağlayan sektörümüz, teknoloji ve yan sanayi olarak Çin'den sonra dünyada ikinci sırada yer almakta. Bu anlamda sektörümüz, ülke ekonomisinin gizli kahramanları arasındadır. Gerçekleştirdiğimiz fuar ile de ülkemizde çok iyi bilinmeyen sektörümüzü sahneye çıkarmış olduk" diye konuştu.  

 

Firmalardan IBIA Expo 2023'e Yoğun Talep Var  

Geçtiğimiz yıl fuara gösterilen ilgiden oldukça memnun olduklarım belirten Güler, "Bu yüzden düzenleyeceğimiz fuara katılımcı olmak isteyen firma sayısında ciddi talep artışı oldu. Bu yoğun talepten dolayı 10 bin metrekare öngördüğümüz fuar alanımızı 15 bin metrekareye çıkarma kararı almıştık. Buna rağmen alanımız yine yetmedi. Bu yüzden IBIA Expo 2023 için mevcut alanımıza iki salon, yani 10 bin metrekare daha ekleyerek toplamda 5 salonda net 25 bin metrekarelik bir alanda gerçekleştirmeyi hedefliyoruz" açıklamasında bulundu. IBIA ile BİFAŞ tarafından düzenlenen IBIA Expo Fuarı'nın İkincisinin 28 Eylül -1 Ekim tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleşeceğini kaydeden Osman Güler, IBIA Expo 2023 fuarının Türkiye'nin yatak komponentleri ve teknolojileri konusunda tek fuarı olma özelliğini koruyacağım belirtti.  

 

"Türkiye İlk 3 Ülke Arasına Girebilir"  

Türkiye yatak üretim sektörüyle ilgili değerlendirmelerde de bulunan IBIA Yönetim Kurulu Başkam Osman Güler,  

"Türkiye olarak 31 milyar dolarlık dünya üretim ve ihracat sıralamasında 14'üncü sıradayız. Ancak kısa zamanda bu konuda dünyada ilk 3 ülke arasına gireceğimize inanıyorum. Biz, bu hedef doğrultusunda IBIA'yı hayata geçirdik. Dernek olarak sektörümüzü bir araya getirmeyi ve iş insanları arasındaki sinerjiyi artırmayı amaçlıyoruz" dedi.  

 

Başkan Güler 2023 Hedeflerini Açıkladı  

Açıklamalarında sektörün 2023 hedeflerine de değinen Güler şunları kaydetti:  

"Bu yılın sonuna kadar 3 milyar dolarlık üretimimizi 4 milyar dolara, 2 milyar dolarlık ihracatımızı ise 3 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. 25 bin kişilik istihdamımızın ise çok rahat bir şekilde 35 bin kişiye çıkacağına inanıyorum. Şu anda Türkiye genelindeki ilk 1000 ihracatçı arasında demek üyelerimizden 8 firma yer alıyor. Bu firmalar arasına 4 firmanın daha ekleneceğini düşünüyorum.”

Türkiye'nin 2.2 milyar dolarlık ihracatı ile Çin'den sonra dünyada ikinci derecede yatak üreticilerine tedarikçi ülke seviyesine ulaştığının altını çizen Güler, ülkemizde yatak üreticilerinin son 10 yılda ciddi bir ivme yakaladıklarına vurgu yaptı. Güler, Türkiye'deki yatak üreticilerinin ihracatlarını son 10 yılda yüzde 512 artırarak 256 milyon dolara çıkarmalarının mutluluk verici bir durum olduğunu sözlerine ekledi.  

 

Türkiye Avantajlarıyla Öne Çıkıyor  

Pandemi dönemindeki yoğunluğun ardından sektörlerinde bir durgunluk yaşandığını dile getiren IBIA Yönetim Kurulu Başkam Osman Güler, bu durgunluğun uzun süreceğini düşünmediğini söyledi. Sektörlerinin yine yüksek bir ivmeyle büyümeye devam edeceğine inandığını vurgulayan Güler, "Türkiye olarak ciddi avantajımız var. Coğrafi pozisyonumuzdan kaynaklanan navlun masrafları, üretkenlik, inovatiflik, ayrıca ürün kalite çeşitliliği ve buna dayalı fiyat performansı gibi öne çıkan özelliklerimiz var" dedi.  

Türkiye olarak sektörlerini öne çıkaran bir diğer özelliğin ise sektör temsilcileri arasındaki dostluk ve sinerji olduğuna dikkat çeken Osman Güler, "IBIA'nın birleştirici misyonu ve aramızdaki yardımlaşma ile dünya pazarlarındaki tüm müşterilere ulaşarak, dünyada kullanılan yatak bileşimlerinin birkaç tanesi ile değil, tüm katmanları ile pazara hakim olmayı amaçlıyoruz. Türkiye'deki yatak komponent ve teknoloji üreticilerine olan ilgiyi artırarak dünya genelinde daha fazla pazar payına ulaşmayı hedefliyoruz. Bu hedefimizi IBIA Expo 2022 ile taçlandırmıştık. Bu başarıyı IBIA Expo 2023'te katlayarak sürdüreceğimize inanıyorum" diye konuştu.

 

Türkiye Yatak Yan Sanayi Sektörü IBIA İle Büyüyor, (April 1, 2023).  Ekohaber Bursa Çınarları, 322-323.