BASINDA BİZ

25 BİNLİK DEV ORDUYLA YATAK ÜRETİMİNDE FARK ATIYOR


25 BİNLİK DEV ORDUYLA YATAK ÜRETİMİNDE FARK ATIYOR

Dünya yatak üretimi, alt sektörleriyle birlikte yıllık 40 milyar dolar gibi önemli bir potansiyele sahip. Türkiye, bu pastadan son dönemde aldığı payla adından söz ettirmeye başladı. 25 bin kişiye istihdam sağlayan sektörde hedefler ise oldukça büyük!  

İHRACATTA ONE ÇIKIYOR  

İhracat son aylarda peş peşe rekor kırıyor. Bu rekorlarda Türkiye'nin üretim gücünün ve stratejik sektörlerin önemi büyük. Otomotiv, tekstil, kimya öne çıksa da yatak endüstrisi Türkiye'nin parlayan yıldızlarından. Sektör firmalarının yıllık üretiminin parasal karşılığı 3 milyar dolar. İhracat ise 2.2 milyar doları buluyor. Türk yatak sanayi 150'ye yakın ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Dünya yatak üretimi ise alt sektörleriyle birlikte yıllık 40 milyar dolar gibi önemli bir potansiyele sahip.  

FABRİKALARIN BEYNİ!  

Türkiye bu pazardan daha fazla pay alma konusunda iddialı. Son gelişmeleri konuşmak üzere sektörün en önemli temsilcisi Uluslararası Yatak Endüstrisi Derneği'nin (International Bedding Industry Association-IBIA) Başkanı Osman Güler'le bir araya geldik. Kendisi adeta yatak fabrikalarının beyni gibi, İstikbal'inden Yataş'ına kadar Türkiye'deki ve dünyadaki birçok yatak üreticisine hizmet sağlayan Elektroteks'in de sahibi.  

HEDEF DÜNYADA İLK 3  

Başkan Güler, 40 milyar dolarlık dünya üretim ve ihracat sıralamasında 14'üncü olan Türkiye'nin, kısa zamanda bu konuda dünyada ilk 3 ülke arasına girebileceğini söyledi. Bu amaçla IBlA'yı hayata geçirdiklerini kaydeden Başkan Güler, IBlA'nın en önemli amacının sektörü bir araya getirmek ve iş adamlarının arasındaki sinerjiyi artırmak olduğunu belirtiyor. 2023'ün sonuna kadar üretimi 4 milyar dolara, ihracatı da 3 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyleyen Güler, istihdam sayısının da 35 bine çıkacağını vurguladı.

5 MİLYAR DOLARLIK AÇIĞI KAPATTILAR

Osman Güler'in sahip olduğu Bursa merkezli Elektroteks, yatak makineleri üretimi ve otomasyon hizmetlerinde Türkiye'de sektöründe tek. Yerli firmalar için yaptığı üretim ve sunduğu çözümler cari açığın azaltılması açısından da önemli. Yatak teknoloji ve hammadde üreticilerinin ciddi çalışma ve girişimleri ile son yıllarda 5 milyar dolar gibi ürün ve teknolojinin yurtdışından gelmesinin önlendiğini ifade eden Güler, bu gelişmelerle dövizimizin yurtdışına çıkmasının da engellendiğini belirtiyor.  

DÜNYADA SEKTÖRÜN DURUMU  

  • Dünya yatak üretimi 40 milyar dolarlık bir pazar payına sahip.
  • Bunun 31 milyar dolarlık payını 50 ülke paylaşıyor.
  • Çin: 9.3 milyar dolar.
  • ABD: 7.7 milyar dolar.
  • Hindistan: 1.06 milyar dolar.
  • Polonya: 803 milyon dolar.
  • Brezilya: 750 milyon dolar.
  • Türkiye ise 406 milyon dolar ile 14'üncü sırada! bulunuyor.

TEDARİKTE CİN DEN SONRA İKİNCİYİZ  

Güler, Türkiye'nin yatak üreticilerine tedarik konusunda Çin'den sonra dünyada ikinci olduğunu söyledi. Yatak yan sanayi ve teknolojileri sektörü olarak pandemi döneminde çok yoğun bir çalışma dönemi geçirdiklerini de anlatan Güler, şöyle devam etti: "Simdi bu yoğunluğun arkasından gelen bir durgunluk var ama bunun çok uzun süreceğini düşünmüyorum. Sektör yine yüksek bir ivme ile büyümeye devam edecektir. Türkiye olarak çok avantajımız var. Dünyada Çin'den sonra en büyük oyunculardan biriyiz. Ülke olarak birçok konuda avantajlıyız. Coğrafi pozisyonumuzdan kaynaklanan navlun masrafları, üretkenlik, inovatiflik, ayrıca ürün kalite çeşitliliği ve buna dayalı fiyat performansları gibi öne çıkan özelliklerimiz var. En önemli unsurlardan biri de aramızdaki çok az sektörde görülebilecek sinerji ve dostluk ilişkilerimiz."  

IBIA EXP0 2022' 6-9 EKİMDE KAPILARINI ACIYOR  

Osman Güler, 'IBIA Expo-Yatak Yan Sanayi ve Teknolojileri Fuarı'nın, 300 ün üzerinde lider firma ve üreticinin katılımıyla 6-9 Ekim 2022 tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi'nde hedef alıcı ülkelerden ağırlanacak binlerce ziyaretçisiyle sektör profesyonellerine kapılarını açacağının müjdesini de verdi. Uluslararası ilişkileri ve müşteri portföylerini tüm üyeleri ile paylaşarak çok daha geniş bir kitleye ulaşacaklarına inandıklarını vurgulayan Güler, bu avantajlarını IBİA EXP0 2022 fuarı ile de taçlandırarak Türkiye'deki yatak komponent ve teknoloji üreticilerine olan ilgiyi artırarak, dünya genelinde daha fazla pazar payına ulaşmayı hedeflediklerini belirtiyor. Başkan, 'IBİA EXP0 2022'nin başarısının ihracat oranına yansıyacağının altını çizdi. IBİA Expo, 70 ülkeden 20 bine yakın yerli ve yabancı alıcıyı ağırlayacak.

 

 

Turan, Bilal Emin. “25 Binlik Dev Orduyla Yatak Üretiminde Fark Atıyor”. Posta (2022, Ağustos 16), 6.